Mina Projekt

Taksäkerhet

Skorstensramp/Ståplatta

I fall då skorstenens topp är 120 cm från taket krävs det en säker plats att stå på intill skorstenen. Särskilt viktigt för en sotares möjlighet att utföra ett säkert arbete. Då är en skorstensramp/ståplatta mycket lämplig att använda, det finns lösningar till allt.

Takbryggor

I de fall åtkomsten till skorstenen är omöjlig, trots hjälp av takstege/taksteg, då är en takbrygga en mycket bra lösning. Att placera taksteg/läktsteg i sidled är inte okej så då placerar man dem rätt upp och sedan en brygga fram till skorstenen.

Takstegar/Taksteg

Om det istället finns behov av takstege/taksteg, behöver dessa vara korrekt fästa i det som finns under och på taken. Längst ner på takstegen/taksteg så är kravet att det MÅSTE finnas ett så kallat glidskydd att ställa stegen mot. Det är som ett par krokar så att stegen ej glider iväg eller välter.

Höga Skorstenar

Höga oanvända skorstenar som inte används till att elda i längre står ofta och mår dåligt.

Tips! Riv ner och gör den lite nättare och snyggare. 

Skorstenstätning med slang

Har ni en skorsten som läcker? En otät skorsten kan lagas på två sätt. Ett alternativ är glidgjutning med en keramisk massa. Det alternativet vi använder oss av mest är att föra ner en rostfri slang i kanalen som är otät. Först lodar man storleken och längden och sedan öppnar man upp nere vid värmekällan.

Man monterar en bottenkona längst ner som man sedan trär på slangen på och fäster. Sedan murar man igen och häller ner ett isoleringsmaterial runt slangen.

Till sist murar man runt öppningen uppe på toppen och vips så är kanalen tät hela vägen…urenkelt. Nja inte alltid. Ibland sitter det ett fågelbo i vägen eller lösa stenar och skorstenskanalen kan också böja sig hit och då måste man öppna upp på flera ställen i huset för att hjälpa slangen ner.

Inplåtningar

Inplåtning 1

Det förekommer fall då kunder önskar att klä in sin skorsten.

Att klä om sin skorsten är inte ovanligt, och anledningen kan vara för att man exempelvis bytt tak och skorstenen inte matchar takets färg m.m.

Inplåtning 2

En inplåtning kan också göras för att kunden inte orkar se hur ful och trasig den är.

Givetvis så lagar vi den grovt innan plåten kommer på.